Het onderkomen van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer is, sinds de oprichting in 1986, de kapel van Johannes Nepomucenus aan de Veerstraat te Boxmeer

 

Deze kapel gelegen, naast de oprijlaan van het Kasteel van Boxmeer, is op 19 juli 1737 door de bisschop van Roermond ingewijd en in gebruik genomen.

 

De stichter van de Nepomukkapel was Frans Ant. Eppele de Raijhof, grafelijk rentmeester van graaf Frans Wilhelm van Hohenzollern-Sigmaringen. Het is een vroeg 18e eeuwse zaalkerkje met oorspronkelijk een tongewelf van stucwerk. In de voorgevel boven de ingangsdeur is een steen gelegd met het jaartal 1737 waaruit blijkt dat de kapel gewijd is aan Johannes Nepomucenus. Binnen in de kapel ziet men een 18e eeuws Barok houten altaar-retabel in gemarmerde stijl met engelen en een schilderij waarop de marteldood van Johannes is afgebeeld.

 

Tijdens de watersnood van 1926 raakte dit schilderij zwaar beschadigd. Het werd in 1929 (gedeeltelijk?) overgeschilderd door Gerard Jacobs. De kapel is niet alleen gebouwd voor de ambtenaren van het grafelijk huis en de bewoners van het zand maar ook voor de hele parochie. Er bestond een voorschrift dat er enkel dagen per week een heilige mis werd opgedragen. Op de geboortedag van Johannes Nepomucenus op 16 mei moesten de paters Karmelieten in processie vanuit de St. Petruskerk naar de kapel trekken voor een te houden hoogmis met preek.

 

Tijdens de Franse revolutie mocht de kapel niet meer gebruikt worden en werd samen met het kasteel aangeslagen als domeingoed. Er werden goederen opgeslagen. In 1805 werd het kasteel en kapel gekocht door Jhr. Leopold van Sasse van Ysselt.

 

Tot voor tientallen jaren deed de kapel nog dienst voornamelijk tijdens de jaarlijkse vaartweek. Later werd de kapel eigendom van de Gemeente Boxmeer. In 1972 werd mede door de inzet van Burgemeester Hillenaar en met financiële ondersteuning van de firma Hendrix Voeders het monument gerestaureerd. Deze Firma schonk ook de gebrandschilderde ramen met daarop afbeeldingen en verhalen uit de historie van Boxmeer, vervaardigd door het Glasatelier Guido van de Griendt uit Vlijmen.

 

De Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer maakt dankbaar gebruik van dit mooie gebouw, op een sfeervolle, bij uitstek historische locatie. Men houdt er lezingen en organiseert er tentoonstellingen. De kapel wordt regelmatig bezocht tijdens rondleidingen door de VVV Boxmeer. Op deze manier draagt de vereniging bij aan het instandhouden van de kapel.